Thuisreis - Reisverslag uit Barntrup, Duitsland van liny en flip Koster - WaarBenJij.nu Thuisreis - Reisverslag uit Barntrup, Duitsland van liny en flip Koster - WaarBenJij.nu

Thuisreis

Door: Filippus

Blijf op de hoogte en volg liny en flip

21 Juni 2021 | Duitsland, Barntrup

Zo. 13 juni
Ik ben trots op mijn Lientje. Vandaag heeft ze ca. 9 km. gelopen, maar daarover later meer.
Onze campinginspectie voor dit jaar zit er op. Om 09.00 uur vertrekken we na drie dikke knuffels en een zoen van Astrit van camping Birnbaumteich in Harzgerode, ri. Kassel. De eerste 20 km. gaat door het prachtige natuurgebied van de (oost) Harz. Het is zondag en ik rijdt niet harder dan 60 á 70 km. per uur en dat is genieten. Vervolgens komen we op de snelweg voor de volgende 140 km. en ook dat is genieten. Ik rijdt hier niet sneller dan 90 á 95 km. per uur want er is geen vrachtverkeer. Tot aan Kassel is het een prachtige glooiend / heuvelachtig landschap zonder geluidswallen enz. dus prachtige vergezichten. Onderweg nemen we een pauze voor ontbijt. We arriveren om ca. 13.00 op een camperplaats nabij Kassel. We wilden naar de camping maar deze is nog niet open. We installeren ons en gaan vervolgens lopend naar Kassel – ‘Stadtmitte’, 3 ½ km. X 2 is 7 km. + ca. 2 km. in de stad is 9 km. daarom ben ik zo trots op Lientje, temeer daar er nogal niveau verschil is; dus klimmen.
Het was wel een mooie wandelroute. Eerst een stukje langs de rivier Fulda en vervolgens 2 km. door een prachtig park om uit te komen bij een Orangerie.
Het eerste terras was voor ons met een biertje voor de baas en een aperol spritz voor mijn prinses. Vervolgens doorkruisen we Kassel. Kassel is een moderne stad. In WO II werd de stad zwaar getroffen door de bombardementen van de geallieerden. Op 22 oktober 1943 vond de zwaarste bombardement plaats met als gevolg 10.000 doden en 80 % verwoesting van het woningbestand. Na de oorlog is Kassel weer opgebouwd tot een moderne stad maar niet echt gezellig. Het heeft overigens wel een paar mooie dingen zoals een paar mooie kerken en de ‘Köningsplatz’ met de spuitende fonteintjes, heel mooi. Kassel is altijd het economisch centrum van de deelstaat Hessen geweest en heeft dat na de oorlog ook kunnen voortzetten.
Ma. 14 juni
We vertrekken om 10.00 u. van de camperplaats in Kassel. We doorkruisen op allerlei manieren Kassel. We rijden eerst naar ‘Wilhelmshöhe. Het is een Bergpark met slot (kasteel) met enorme fonteinen en aflopende watervallen. We maken alleen een paar foto’s op afstand en rijden vervolgens naar de de haven van Kassel. De haven van Kassel is in 1895 met veel tamtam geopend. Het is een grote overslaghaven geweest tot ver na WO II maar uiteindelijk in 1977 opgeheven vanwege de concurrentie van spoor en wegtransport. Ik heb er wat foto’s kunnen maken voor mijn artikelen in ons clubblad ‘De Binnenvaart’. Vervolgens rijden we naar de oude Kasseler sluis. Ook een monument uit het verleden. Deze sluis met afmetingen van 85 meter lang en 10 meter breed was begin 20e eeuw een sluis van formaat. Momenteel wordt hij gerestaureerd. Maar scheepvaart is hier nu niet meer.
De bewoonster van de sluis was zo vriendelijk om mij toe te laten om enkele foto’s te maken. Dan vervolgen we onze reis naar Hannoversch Münden. Vroeger heette het Münden maar om verwarring te voorkomen met Minden werd het Hannoversch in de 19e eeuw toegevoegd daar het toen tot her vorstendom van Hannover behoorde. Nu heet het officieel Hann. Münden. Het is weer een mooie rit door natuurschoon. We gaan naar een camping met een camperafdeling en krijgen een excellent plekje aan de rand van de sluis. Maar het kost ook wat. We hebben een schitterend gezicht op het centrum wat op 200 meter ligt. Het is werkelijk een schitterend vakwerk stadje. Na ons installeren is het weer goed toeven in de zon. Liny doet later de was en Flip maakt een rondje in de buurt en maakt foto’s voor zijn artikelen.
Di. 15 juni
Ik heb een wijze vrouw (daarom heb ik haar ook gekozen in 1966 tot mijn echtgenote) We willen twee dingen doen vandaag. Naar de Tillischanze en naar de de stad Hann. Münden. Liny stelt voor om eerst naar de Tillyschanze te gaan en vervolgens de stad in.
De Tillyschanze is een strategisch gelegen uitzichttoren, gebouwd tussen 1881 en 1885 en ligt op 90 meter hoogte ten opzichte van Hann. Münden. We kiezen voor een pad door het bos, erg steil maar wel de kortste afstand, 700 meter, vanaf de camping 900 meter, dus dat was klimmen geblazen. Maar achteraf viel het mee. Bij de toren gekomen verwennen we ons eerst met een biertje en vervolgens besluit ik de toren te beklimmen; 130 treden. Boven op de trans een schitterend uitzicht over Hann. Münden. Terug naar beneden nemen we een gemakkelijker route en gaan aansluitend Hann. Münden in. Het is de derde keer dat we hier zijn maar het blijft een fascinerende stad; een en al vakwerkhuizen. We nuttigen een lichte lunch en zoeken de camper weer op. ‘s Avond haalt Liny een paar pizza’s van dichtbij.
Wo. 16 juni
We hadden vandaag verder gewild maar Johannes Hamstra komt vandaag met zijn boot in Hann. Münden en we besluiten te blijven. Na de middag arriveert hij en het wordt een prettige weerzien na 48 jaar. Aan het eind van de middag maken Johannes en ik nog een wandelingetje door Hann. Münden en naar de waterwerken rondom Hamelen. Avonds maakt Liny een grote pan eenpansgerecht en Johannes eet bij ons. ‘s Avonds zitten we bij hem op de boot, eerst koffie en later een lekker glaasje rosé. Was erg gezellig allemaal. Zijn vrouw Grietje is 2 jaar geleden overleden. Morgen wil Johannes nog verder varen naar Kassel en we spreken af dat hij precies voor onze camper in de sluis zal afmeren om een mooie foto te maken van boot en camper.
Do. 17 juni
Om 06.15 u. wordt er geklopt: Johannes. Hij deelt ons mee dat hij terug gaat vanwege de snel dalende waterstand op de Wezer en hij wilde niet vertrekken zonder ons daarvan in kennis te stellen. We zwaaien hem na en duiken nog even weer de koffer in. Maar ik was er al gauw weer uit en maak nog een ochtend wandelingetje rond en door Hann. Münden. Hann. Münden telt 700 vakwerkhuizen, tel daar nog wat anderen huizen bij op dan kom je misschien op 1000. Na ¾ uur was ik weer terug en Liny had me niet gemist. We maken ons gereed voor vertrek en verlaten om 11.00 u. Hann. Münden. De volgende halte is Bad Karlshafen, 43 km verder stroomafwaarts. Het is weer een mooie rit door het Weserbergland. Bad Karlshafen is een kuuroord en een witte barok stadje met een binnenhaven welke bereikt kan worden door een sluis. We strijken neer op een camperplaats naast de camping, direct aan de rivier; een prachtig plekje. Inmiddels van Johannes vernomen dat hij in de haven lag. Het is bloedheet en pas om 18.00 u. gaan we naar Johannes en gaan we samen eten bij een Italiaan; lekker en niet duur. We nemen andermaal afscheid.
Vr. 18 juni
Ik sta om 8 u. op en ga om 08.45 u. naar de sluis. Johannes ligt al in de sluis. Ik maak wat foto’s. Johannes vaar nog even de rivier op naar de plek waar wij met onze camper staan en maak ik daarvan een paar mooie foto’s met boot en camper. Dan zwaait (rond gaan) Johannes zijn boot en vaart ri. Hamelen.
En wij? Wij doen de hele dag niets. Het is nog te warm om te denken. We genieten alleen van het prachtig plekje en de rust.
Morgen komen John en Marry de Leeuw met hun camper bij ons om mijn verjaardag mee te vieren. Net als verleden jaar. Hun plekje naast ons is gereserveerd.
Za. 19 juni
Hoera, ik ben jarig; 77. Rond het middaguur arriveren John en Marry de Leeuw. Ze hadden andere plannen maar kwamen speciaal voor mijn verjaardag naar ons toe. Het was een hartelijke begroeting. We zitten veel bij elkaar in de schaduw van de camper. Het is gezellig.
Zo 20 juni
We gaan ter kerke bij John en Marry in de camper. En zien een tienerdienst van de thuisgemeente van John en Marry; de baptisten gemeente Veenendaal op de mobiel. We krijgen een verdrietige mail van het overlijden van onze broeder en vriend, Ben Klein. Verder was het gezellig bij elkaar zitten en ‘s middags maken we een wandelingetje door het mooie stadje.
Ma. 21 juni
John en Marry vertrekken om 09.00 u. en wij om 09.30 u. We rijden door een schitterend natuurgebied, deels langs de Wezer. We strijken neer op camping ‘Teutoburgerwald’ in Barntrup van Wouter Seijsener. Wouter kennen we o.a. van de kampeerbeurzen. Naast de camping is een camperplaats en daar krijgen we een mooi plaatsje. Het is werkelijk een schitterend camperafdeling met gebruik van de faciliteiten van de camping. ‘s Avonds zitten we nog even gezellig met Wouter en zijn vrouw in de kantine.
Wordt vervolgd

• 21 Juni 2021 - 23:01